TOP 5 vinkkiä oikuttelevalle vatsalle

Vääränlainen ruokavalio laittaa kenen tahansa vatsan sekaisin. Jos ruokavalio on korjattu ja tuntuu, ettei siltikään mm. ummetus, turvotus, ilmavaivat, närästys tai kouristelut helpota niin tässä muutama vinkki, joista saattaa olla todella iso apu tasapainoisen vatsan metsästyksessä.

Piigeeli ja l-glutamiini

Piigeelistä ja l-glutamiinista on tullut järjettömän hyvää palautetta suoliston limakalvon ja vatsalaukun pinnan kuntoutuksessa. Molemmat toimivat tukituotteina mm. IBS eli ärtyneen suolen ongelmissa sekä yhtäkkiä ilmaantuneiden allergiaoireiden ja yliherkkyyksien helpottajina. Aikuisiällä yhtäkkisten ja uusien allergiaoireiden ilmaantuminen saattaa joissakin tapauksissa aiheutua vuotavasta suolesta, mikä taas on monen asian summa ja pitkäaikaisen suoliston hyvinvoinnin alentumisen seurausta. Piigeeliä kannattaa kokeilla etenkin silloin jos esiintyy närästystä ja ärtyneen suoliston oireiden ohella kynsien ja hiusten kunto on heikentynyt. L-glutamiini (1-3g jauhetta/pva) on aminohappo, jota käytetään urheilupuolella palautumisen nopeuttamiseen ja sen nauttiminen korjaa myös mahdollisia vaurioita suoliston seinämissä. Vatsalaukun ja suoliston hyvinvoinnissa on kyse monesta seikasta ja tämä mainitsemani kombo vaikuttaa nimenomaan suoliston ja vatsalaukun pinnan kuntoutukseen. Pitkäaikainen suoliston ärtynyt tila esim. pitkäaikaisen stressin seurauksena lopulta vaikuttaa myös suoliston pintaan. Piigeeli ja l-glutamiini tulee nauttia tyhjään vatsaan, jotta voi saada optimaalisen tehon.

Maitohappobakteerit ja Sc. boulardii

Maitohappobakteereissa on monta muttaa matkalla; minkälainen tuote on käytössä? Sisältääkö tuote eläviä bakteereita, mistä ne on peräisin ja kuinka paljon niitä on annoksessa? Kestävätkö bakteerit ohut- ja paksusuoleen asti vai onko riski, ettei bakteereita ole suojattu ja ne kuolevat jo matkalla? Mitä kantoja juuri Sinä tarvitset? Onko suoliston pinta siinä kunnossa, että bakteerit kiinnittyvät siihen? Jos taustalla on esim. pitkään jatkunut stressi, ripuli tai vuotava suoli on hyvä nauttia Sc.boulardiita maitohappobakteerien kanssa, koska se auttaa tukemaan hyvien bakteereiden kasvamista suoliston pintaan. Tätä kyseistä probioottia lääkärit saattavat suositella antibioottiripulin hoitoon. Saccharomyces boulardiita tarvitaan myös sIgA (sekretorinen immunoglobuliini A)- tasojen nostoon, mikä taistelee mm. homeita, viruksia ja huonoja bakteereita vastaan. Vaikka kyseessä on nk. hiivaprobiootti, se ei lisää suoliston hiivaa, mikä on ehdottoman tärkeää esim. suoliston dysbioosissa. Kokeile runsaskantaista probioottivalmistetta, missä on ohut- ja paksusuolen tärkeimpiä kantoja eli lactobacillus- ja bifidobakteereita Varsinkin IBS oireista ja rosaceasta eli ruusufinnistä kärsivien on havaittu hyötyvän erityisesti bifidobakteereista.

Entsyymit ja vatsahappo

Entsyymit ja vatsahappo vaikuttavat ruoan pilkkomiseen sekä ravinteiden imeytymiseen. On hyvä muistaa syödä rauhassa ja pureskella kunnolla päivän ateriat.  Nesteitä ei tulisi nauttia samaan aikaan aterioilla, jotta ruoansulatus voisi toimia ideaalisesti, eikä syömistyylistä johtuvaa turvotusta syntyisi. Jos turvotukset ovat olleet jo pitkään päivittäinen ongelma, olo on väsynyt eikä suolisto toimi, on hyvä hakeutua lääkäriin ja tarvittaessa tehdä vatsahappotesti ja kokeilla entsyymikapseleita varsinkin raskaimman aterian yhteydessä. Niiden käytöstä voi jo muutamassa päivässä havaita eron ja siten selviää auttavatko ne tilanteessasi. Suoliston on toimittava vähintään kerran päivässä, muutoin vaihtoehtoisella puolella puhumme jo vakavasta ummetuksesta ja se tulee korjata kuntoon, jotta elimistö ei kuormitu. Enzymedican Digest Gold -entsyymivalmiste on ihan ehdoton suosikkini!

Kuitu ja nesteet

On hyvä tarkistaa, että kuituja tulee varmasti tarpeeksi. Kuitupitoinen ruokavalio pitää sisällään mm. tuoreita ja raakoja kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljoja. Tämän lisäksi saattaa kuitenkin hyötyä kuitulisän käytöstä. Kuidut vaikuttavat suoliston peristaltiikkaan ja ovat oiva tuki ummetuksen estoon. Kuidut vaikuttavat nälän tunteeseen ja tukevat elimistön puhdistumista. Kuiduttomuus ja runsas kahvin kulutus saattavat nopeastikkin laittaa suoliston tukkoon, joten teen tai kahvin lisäksi on ehdottoman tärkeää juoda vettä min. 1-1,5L päivässä.

Liikunta ja lepo

Olet ehkä huomannut miten stressaavan tilanteen edessä vatsa saattaa mennä aivan sekaisin. Siinä huomaa, miten psykofyysisiä olentoja olemme ja miten paljon pään sisäisellä maailmalla vaikutetaan vatsaan ja sama toimii myös toisinpäin. On niin ärsyttävän totta, että se mitä me ajattelemme ja minkälainen tunnetila meillä päivän aikana on, vaikuttaa omalta osaltaan suoraan terveydentilaamme. Se ei myöskään ole hippimaailman höpötyksiä vaan ihan todistettavaa faktaa, jota esim. puoltaa tulokset meditoinnin vaikutuksesta sykkeeseen ja stressin äkilliseen alenemiseen. Ärtynyt suoli tarvitsee lepoaikaa ja yöpaasto on siihen loistava vaihtoehto. Pyhitä ilta rauhoittumiselle ja poista sieltä raskaat ateriat, jotka voivat heikentää unen laatua. Nuku tarpeeksi ja yritä pitää säännölliset ruokailuajat ja suunnittele ateriasi jo etukäteen, jotta vältyt arjen yllätyksiltä. Liikunta vaikuttaa mm. immuniteettiimme ja ruoansulatukseen, joten se ei ole ulkonäköasia vaan todella tärkeä osa yleistä hyvinvointiamme. Löydä oma juttusi, oma liikuntamuoto, josta saat positiivista energiaa ja voit huomata miten vatsasi saattaa reagoida muutokseen yllättävän hyvin.

Oletko kokeillut jo kaikkea, mutta tasapainoisen vatsan metsästys vain jatkuu? Suosittelen siinä tapauksessa isosti ilolla ulosteanalyysiä. Katso lisää: Laaja ulosteanalyysi ja parasiitit (ulostenäyte)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.