C-vitamiini
C-vitamiini (askorbiinihappo)
On vesiliukoinen vitamiini, jota elimistö ei pysty itse valmistamaan, eikä se myöskään varastoi sitä. C-vitamiinia olisi hyvä saada ravinnosta jatkuvasti, sillä C-vitamiini parantaa kehon immuunijärjestelmää, vähentää tulehdusherkkyyttä ja toimii tehokkaana antioksidanttina. Huolta yliannostuksesta ei ole, sillä käyttämätön C-vitamiini poistuu kehosta virtsan mukana. Antioksidanttisten ominaisuuksiensa takia se taistelee elimistön hapetusstressiä vastaan ja parantaa kehon hapetus-pelkistystilaa eli ts. suojelee soluja. C-vitamiinin tarve korostuu tupakoivilla sekä iäkkäämmillä ihmisillä.
C-vitamiinin tärkeimmät tehtävät:
– kudoksien korjausprosessit, kollageenin valmistus
– tehokkaampi raudan imeytyminen
– immuniteetti, tulehduksien ennaltaehkäisy
Puutosoireet:
– keripukki (harvinainen)
Saantisuositukset:
– Suomessa (valtion ravitsemusneuvottelukunta):
aikuisille yli 18-vuotiaille 75mg/pva
– Ulkomailla (U.S. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine):
miehille yli 18v. 90mg/pva
naisille yli 18v. 75mg/pva
Lähteet:
C-vitamiinia saadaan hedelmistä ja vihanneksista esim:
– ruusunmarja 1250mg/100g
– keltainen paprika 205mg/100g
– persilja 200mg/100g
– appelsiini 51mg/100g
Hyvä muistaa:
– C-vitamiini on hyvin herkkä kuumentamiselle.
Oma suosikkini: Puhdistamon amla-uutejauhe (c-vitamiinia 2500mg/1tl)