Monsanto ja geenimuunneltu maissi

Kiistelty tutkimus

Ranskan Caenin yliopisto julkaisi tutkimustuloksensa syyskuussa 2012 koskien Monsanton geenimuunneltua maissia. Raportissa väitetään, että rotille joita ruokittiin yli kahden vuoden ajan Monsanton geneettisesti muunnellulla NK603-maissilla kehittyi lisää kasvaimia ja muita sairauksia kuin mitä kontrolliryhmän rotille, joita ruokittiin säännöllisesti gmo-vapaalla maissilla. Samanlainen tulos saatiin myös rotilla joille sekoitettiin juomaveteen Monsanton torjunta-ainetta nimeltään Roundup USA:n ruokamääräysten mukaisesti verrattuna gmo-vapaaseen kontrolliryhmään. NK603-maissilajike on geneettisesti muunneltu kestämään Monsanton Roundup torjunta-ainetta ja siksi näitä kahta eri tekijää tutkittiin samassa tutkimuksessa.

Tutkimuksen johtaja, ranskalainen tutkija Gilles-Eric Seralini ja hänen kollegansa osoittivat rottien kärsivän geneettisesti muunnellun maissikuurin jälkeen nisäkasvainten lisäksi muista komplikaatioista kuten vakavista maksan ja munuaisten vaurioista. Rotat joiden ruokavalio sisälsi NK603-siemenlajiketta, kuolivat myös aikaisemmin kuin verrokkirotat. Geenimunnellulla maissilla ruokituista rotista 50 % uroksista ja 70 % naaraista kuoli ennenaikaisesti, kun taas kontrolliryhmässä vain 30 % uroksista ja 20 % naaraista. Roundup –torjunta-ainetta veden mukana nauttineella rottaryhmällä todettiin samansuuntaisia tuloksia kuin geenimuunnellulla maissilla ruokituissa. Tutkimuksessa johtopäätöksenä todettiin, että NK603-maissi voi liittyä syöpään. Tutkimus julkaistiin (journal of  food and chemical toxicology) ja esitettiin julkisesti lehdistötilaisuudessa Lontoossa.

Ranskalaisten tekemä tutkimus sai Venäjän viranomaiset väliaikaisesti keskeyttämään Monsanton geneettisesti muunnellun maissin tuonnin ja myynnin. Venäjän kuluttajanoikeuksia säätelevä Rospotrebnadzor pyysi maan ravitsemusinstituutin tarkastelemaan tutkimusta.

Venäläiset olivat yhteydessä Euroopan terveyden ja kuluttajien komissioon, jotta saatiin selvyys EU:n kannasta geenimuunneltuun maissiin. Ranskan  terveys-, ympäristö- ja maatilaministeriöt pyysivät julkisesti Euroopan viranomaisia toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet suojellakseen ihmisten ja eläinten terveyttä ja jopa menemään niin pitkälle, että  tarvittaessa NK603-maissilajikkeen myynti keskeytetään EU:ssa.

 

Kuva kolmesta rotasta, joille on kehittynyt kasvaimia geenimuunnellun maissiruokavalion jälkeen
(AFP Photo/Criigen))

Riittävä vai puuttellinen tutkimus?

Monsanto kritisoi tutkimusta väittäen tietojen olevan puutteellisia, ja ettei se täytä vähimmäisvaatimuksia hyväksyttävästä tieteellisestä tutkimuksesta. He myös pysyttelevät kannassaan, vedoten aikaisemmin tehtyihin tieteellisiin kokeisiin, jotka puoltavat bioteknisten viljelykasvien olevan turvallisia. Tehty tutkimus ja Venäjän kielto ei vaikuta Monsanton mielestä Yhdysvalloissa liiketoimintaan paljoakaan.

Ranskalaisten tutkijoiden neuvonantaja, molekyylibiologi Michael Antonioun mielestä tiedot ovat riittävän vahvoja geneettisesti muunneltujen maissien markkinoiden pysäyttämiseksi väliaikaisesti, kunnes tutkimus toistetaan täydellisten tilastotietojen saamiseksi.

Ranskan presidentti Francois Hollande on ilmaissut haluavansa ympäristöasiat takaisin kansainvälisen asialistan kärkeen ja senpä takia Ranska ilmoitti tukevansa kantaa, joka kieltää Monsanton muuntogeenisten viljelykasvien tuotannon ja pyysi kansallisen elintarviketurvaviraston Ansesin tutustumaan Monsanton maissiin. Ranska antoi jo väliaikaisen kiellon toisesta Monsanton geenimuunnellusta maissilajikkeesta MON810 toukokuussa, vastaavanlaisen tutkimuksen pohjalta.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiset (EFSA) ovat vastustaneet kiistanalaisen tutkimuksen tuloksia geenimuunnellun maissin yhteydestä syöpään. Heidän mielestään tutkimuksen suunnittelu, raportointi ja analyysi olivat riittämättömiä. Esimerkiksi eläinkanta herätti kysymyksiä, sillä albiino Sprague-Dawley rotalla on luonnollisesti altistus kehittää syöpä kahden vuoden elinkaarensa aikana, mikä oli tutkimuksen kestokin. Rottatutkimuksiin suositellaan lajeja, joiden kuolleisuus on alle 50% tutkimuksen keston aikana. Toinen merkittävä puute kritisoijien mielestä oli se, että kontrolliryhmänä käytettiin ainoastaan 10 rottaa per sukupuoli suositellun 50 sijaan. EFSA:n siivittäminä lukuisat muut asiantuntijat Euroopassa  kritisoivat tutkimustuloksia.

EFSA:n kritiikki sai tutkimuksen takana olleen ranskalaistutkijan Gilles-Eric Seralinin takajaloilleen ja kertomaan, ettei anna enempää tietoja EFSA:lle kunnes taho antaa kunnollisen perustelun päätelmälleen NK603 maissin turvallisuudesta.

Luonnollinen vai geenimuunneltu maissi?

Geenimuunneltujen tuotteiden vastustajat Euroopassa vaativat tiukempaa valvontaa geenimuunneltujen tuotteiden kohdalla, koska viljelijät painivat tuottoisan viljelyn ja muuntelusta johtuvien mahdollisten terveysriskien välillä.

Monsanton NK603 maissilajikkeen siemen voi olla kalliimpaa, mutta tuote on helpompaa ja  halvempaa kasvattaa ja täten myös mm. eurooppalaisten viljelijöiden kokonaistuotto geenimuunneltuun maissiin siirtymällä kasvaisi noin 20 prosentilla.

Geenimuunneltuja viljelykasveja käytetään laajasti Yhdysvalloissa mutta samanlaista suosiota ne eivät ole saaneet euroopassa ihmisten ja ympäristön terveyteen liittyvien huolten takia.

Ranskalla on tiukat asetukset muuntogeenisille kasveille ja geennimuunnellut kasvit ovat kokonaan kiellettyjä Saksassa, Kreikassa, Itävallassa, Luxemburgissa, Unkarissa ja UK:ssa. Venäjällä NK603 maissi kiellettiin koko maassa eikä geenimuunneltuja kasveja sallita viljeltäväksi lainkaan.

Yhdysvaltain biotekniikalle sekä Monsantolle tulisi olemaan suuri isku jos muut maat seuraisivat mm. Ranskan ja Venäjän esimerkkiä.

Uusi ainutlaatuinen tutkimus tulossa

Venäläiset tutkijat, jotka ovat jo julistautuneet geenimuuntelua vastustaviksi, haluavat toteuttaa oman vuoden pituisen rotta-kokeensa maaliskuussa 2013. He toivovat kokeen näyttävän onko geenimuunnellulla maissilla niin vaaralliset vaikutukset kuin mitä ranskalaisten tutkimus osoitti. He pyrkivät tekemään tutkimuksen niin julkisesti kuin mahdollista ja venäläisten kansallinen geneettisen turvallisuuden yhdistys (the National Association for Genetic Safety) keksi idean web-kameroista, jotka lähettäisivät rottien häkeistä kaikki kokeen vaiheet suorana nettiin. Ainutlaatuinen tieteellinen kanava tulee olemaan ihmisten nähtävänä internetissä 24/7.

tämä on ainutlaatuinen kokeilu, ei ole ollut mitään vastaavaa aikaisemmin” projektin luoja Elena Sharoykina hehkutti mediassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.