Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa?

Odotan sitä hetkeä, kun maailma herää horroksesta ja myönnetään vihdoin, ettei terveys ja hyvinvointi tule yhdestäkään purkista. Se ei tule lääkkeiden tai ravintolisien kautta, ei ammattitaitoisten ohjaajien vastaanotolla ja ohjauksessa, eikä myöskään liikunnan tai meditaation avulla. Hyvinvointia ei löydä vaihtuvia hittidieettejä seuraamalla, eikä nauttimalla pelkästään kaukaisista maista tuotuja elintarvikkeita, joiden nimiä voi olla hankala lausua.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaikkea yllämainittua yhdisteltynä yksilön tarpeiden mukaan ja paljon enemmän. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että vaikka söisit maailman terveellisintä ruokaa, mutta et nuku hyvin ja mieli on maassa, ei elimistö ole tasapainossa. Tai jos syöt vitamiineja ja nautit elämästä, mutta liikunta ei maistu, eikä arkityö miellytä, ei hyvinvointi ole tasapainossa. Tai jos nukut hyvin, syöt hyvin ja työtkin maistuvat, mutta sosiaalisissa suhteissa takkuaa, ei hyvinvointi ole tasapainossa.

Ihmisellä ei ole pelkästään fyysinen keho, jota yritetään huoltaa ulkoisesti ja sisäisesti mm. terveellisellä ruualla, liikunnalla, lääkkeillä tai vitamiineilla, vaan on olemassa myös sisäinen (mentaalinen, psyykkinen, henkinen) keho, joka tarvitsee huomiotamme ja tasapainoitusta. Sisäinen kehomme muodostuu mm. henkilön historiasta, koulutuksesta, perhesiteistä ja sosiaalisista suhteista, omista ajatuksista, tunteista ja traumoista. Ne vaikuttavat vahvasti arkitoimintaan, tapoihin, mielialaan, unenlaatuun, asuinympäristöön ja harrastuksiin. Jos yksikin näistä asioista on pidemmän aikaa epävakaalla pohjalla, tulee siitä meille ennen pitkää ongelma (joko alitajuinen tai selkeästi tiedostettavissa oleva) ja jos ongelma ilmenee kauan, on yksilöstä riippuen seurauksena jokin fyysinen sairaus. Senpä takia ihmisen hyvinvoinnissa on huomioitava fyysisen kehon oireiden lisäksi koko ihmisen olemus toivotun tuloksen saamiseksi.

feeling

Se mikä on terveellistä ruokaa minulle, voi olla myrkkyä toiselle!

Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa minulle sitä, että nautin kaikesta mahdollisimman paljon. Kaikessa tulee olla iloa olipa kyseessä vapaapäivä tai kellon ympäri tikittävä työpäivä, sillä stressi on pahin terveyden riistäjä, jonka saa aisoihin oman elämänasenteen kautta.

Ruokavalio ja kokkailu ovat minulle päivittäistä seikkailua. Tunnustelen jatkuvasti miltä kehossani tuntuu, tuliko jonkin ruoka-aineen jälkeen huono olo? Onko vatsa ok? Onko lounaan jälkeen ärtynyt olo vai entistä energisempi fiilis jatkaa päivän touhuja.. se on sellaista jatkuvaa vuoropuhelua oman elimistön kanssa, jotta oppisi lisää omasta kehosta ja siitä, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Yritän itse noudattaa mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, joka muuttuu arjenhaasteiden mukaan. Tärkeintä on, että ruoka on älyttömän hyvää ja terveellistä. Ja nyt ei puhuta pelkästään salaateista ja iduista, sillä välillä jäätelöpuikko tai kunnon sisäfilepihvi on se parhain juttu, mitä elimistölleni voin tarjota, vaikka suurimman osan ajasta toteuttaisinkin hyvin kasvisvoittoista ja lisäaineetonta ruokavaliota.

Sama kehonkuuntelu toimii liikunnan suhteen. Välillä liikunta on minulle pelkkää venyttelyä, välillä yli 10km juoksua tai kunnon kahvakuulatreeni. Välillä taas uppoudun harrastamaan joogaa, pilatesta tai käyn ryhmätunneilla ja salilla.. jos elimistöni on väsynyt kunnioitan sitä ja annan sen levätä, koska tiedän että kehon viestien ohittaminen on pahin sudenkuoppa, mihin saattaa helposti tippua.

Ja mitä henkiseen hyvinvointiin tulee, on hyvä tiedostaa mitä ajattelee itsestään, toisista ja minkä tyyppisiä ajatukset ovat. Myös uskomukset ja henkilökohtaiset unelmat ovat yhteydessä hyvinvointiin.

Senpä takia toivon, että ihmiset tutustuisivat enemmän itseensä ja oppisivat toimimaan itsen kautta, sillä kukaan ei ole niin hyvä asiantuntija, kuin Sinä itse Sinun terveydentilasi ja hyvinvointisi suhteen. Näitä kehon omia ja erityisesti aitoja signaaleja vahvistan asiakkaideni kanssa ruokavalioita suunnitellessani, ja autan heitä löytämään oman uniikin tyylin oman terveydentilan ylläpitoon.

Oma hyvinvointi ja hyvinvoinnin boostaus on uskomaton matka ja kaikki voivat aloittaa sen heti!

 

1 thought on “Kokonaisvaltainen hyvinvointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.