Kevät on ihanaa puhdistumisen aikaa!

En ole aikoihin tehnyt kunnon puhdistusta. Viime vuosina on tuntunut siltä, ettei löydy aikaa paaston tai detox-kuurin toteuttamiselle; liikaa arjen haasteita, työkiireitä ja kaikkea muuta, mikä vie fokuksen niin tiukasti pois omasta kehosta. Vihdoin kuitenkin ymmärsin sen, ettei koskaan tule olemaan välttämättä sitä oikeaa ja täydellistä hetkeä, jolloin voisi ottaa ihan rennosti ja puhdistautua.

Siispä haastoin itseni ja lähdin toteuttamaan 5pvan mehupaastoa keskellä arkea.

Mehupaastossa (n.200kcal) käytin Vogelin paastopakettia, josta löytyi valmiiksi kaikki tarvittavat välineet oikeanlaisen paaston suorittamiselle; Molkosan, cynara, mehut, kasvisliemikuutiot, paastotee ja suolihuuhtelupussi. Vaikka niin pieni kalorimäärä tuntuu hurjalta on luontaislääketieteessä käytetty puhdistusterapioita yli 100 vuoden ajan menestyksellisesti hoitotyössä erilaisten sairauksien ja aineenvaihduntahäiriöiden parantamiseen.

”Uusilla soluilla, jotka paaston aikana ja jälkeen ottavat vanhojen kuluneiden solujen paikan, on korkeampi elämänenergian taso ja parempi aineenvaihdunta” –Tri Kunde (Chicagon yliopisto)

Paastolla halusin puhdistaa elimistöäni ja lepuuttaa ruuansulatusta, mutta erityisesti hain sillä keinoa hiljentyä henkisesti ja sitäkautta kuulla paremmin oman kehon ääntä. Paastossa keho sulattaa ja poistaa toisarvoista kudosmateriaalia kuten rasvaa, kolesterolia, amyloidia sekä muita haitallisia aineita kuten virtsahappoa ja aineenvaihdunnan kuona-aineita.

Paasto sopii hyvin myös normaalipainoisille, vaikka paino putoaakin paaston alussa nopeasti. Itselläni paaston aikana tippui n. 5kg. Osa tästä on tietenkin nesteitä, sillä glykogeenivarastot hupenevat paaston aikana, eivätkä pysty enää sitomaan normaalia nestemäärää.

Ensimmäinen päivä oli mielestäni todella helppo. Sivuoireina päänsärkyä, mahan kurinaa, mutta muuten oli hyvä olo.

Toisena päivänä alkoi jo tuntumaan ettei ole syönyt.. Ajatukset olivat vähän hitaalla ja oli tosi kylmä, mutta näinä kahtena ensimmäisenä päivänä maksan ja lihasten glykogeenivarastot palavat loppuun eli ei ole enää energiaa, mitä polttaa keholle lämmöksi. Kävin nopeassa saunassa, jotta kehon sai pidettyä lämpimänä ja join yrttiteetä.

Kolmantena aamuna oli todella surkea olo. Yö tuli nukuttua huonosti, olo oli kuin hakatulla, IMG_4724pulssi nopea ja verenpaine alhaalla. Aivan hirveä olo! Kuuntelin herkällä korvalla itseäni ja mietin että joudunko lopettamaan paaston tähän, mutta join vahvemman kasvisliemen ja korvasin yhden mehun smoothiemössöllä, jossa oli pari ruokalusikkaa mustikkaa(16kcal) ja viherjauhetta (22kcal). Näin kalorit pysyivät edelleen alhaalla, jotta ketoosi tapahtuisi normaalisti. Olo parani päivän aikana heti. Tuntui kuin olisi ollut ”pienessä sievässä” kun jolkottelin ulkona pienellä kävelyllä etananvauhtia. Paaston 3. ja 4.pva keho alkaa muodostamaan sokeria muista lähteistä eli alkaa ketoosivaihe. Tämä tarkoittaa sitä, että sokerinpuuteessa elimistö alkaa polttamaan rasvaa ja valkuaista, josta muodostuu ketoaineita. Kun ketoaineiden tuotto on korkeimmillaan voi siitä seurata myös paasto-oireita. Siksi on erityisen tärkeää että paastossa ei unohdeta suolihuuhtelua, sillä sen avulla saadaan toksiineja poistettua elimistöstä tehokkaasti ja olo on paljon parempi.

Neljäntenä päivänä olo oli muuten hyvä, mutta illalla lihassäryt jomottivat ympäri kehoa, oli kylmä ja tuli nukuttua taas hiukan levoton yö.

Viidentenä eli viimeisenä päivänä olo oli taas suhteellisen hyvä, vaikka suussa maistuikin aika pahalta asetonin keuhkojen erittämän ketoaineen takia.

Vaikka joinakin päivinä olo oli aika huono oli paasto kokonaisuudessaan todella hyvä kokemus ja pystyin hoitamaan arkiaskareet normaaliin tapaan. Paaston aikana salitreenit tuli korvattua aamukävelyillä ja henkisellä tasolla tuli paljon uusia ideoita ja ajatuksia. Fyysisellä tasolla ..noh.. on aika kevyt olo 😀 Paasto antaa kivan uuden startin esim. uudelle ruokavaliolle. Omasta puolestani osaan nyt arvostaa aitoa ja terveellistä ruokaa vieläkin enemmän. Huomasin myös sen, että tulisi välttää kaikin keinoin kiiressä syömistä, jotta ruoka tulisi pureskeltua mahdollisimman hyvin. Sain myös ison inspiraation lisätä viikkooni mehupäivän, jossa mehustan itse erilaisia kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suosittelen paastoamista lämmöllä, ihan huippujuttu <3

Yleisiä syitä paaston tarpeeseen ja paaston tavoitteita:

Fysiologiset syyt: juice-1271881_640

-terapeuttinen tarve, sairauksista paraneminen

-liikalihavuus, laihtumisen alkuun pääseminen

-puhdistuminen kuona-aineista

-yleiskunnon kohentaminen, sairauksien ehkäisy

-väsymys, johon mikään ei tepsi, virkistymisen halu

-ruoka ei maistu, ruokahalun palauttaminen

-täydellinen fyysinen ja psyykinen lepo

Psykofyysiset syyt:

-henkisen otteen, tarmon ja aloitekyvyn puute

-mielenkiinto paastoa kohtaan, kokeilun halu

-hiljentyminen ja henkinen latautuminen

-sisäisen tasapainon löytäminen

Tavat ja tottumukset:green-juice-769129_640

-nautintoaineista vierottautuminen

-halu muuttaa vääriä ruokailutottumuksia

-kasvisravintoon yms. siirtyminen

-itsekurin parantaminen

-alkusysäys uusiin elämäntapoihin.

Paasto ja puhdistus perustuu seuraaviin kehon aineenvaihduntaedellytyksiin:

1. Erottelukyky: Elimistöllä on kyky erottaa/tunnistaa kudosympäristössä olevat vieraat ja sinne kuulumattomat aineet.

2. Palautumiskyky: Elimistöllä on kyky poistaa em. vieraat aineet ja palauttaa kudosten alkuperäinen olotila ja tasapaino

3. Säätelykyky: Keho kykenee käyttämään säätelyä hyväkseen/autolyysi

4. Selektiivisyys: Keholla on ilmiömäinen kyky valita poltettavaksi toisarvoinen kudosmateriaali kuten rasva, kolesteroli, amyloidi, ja vanhentuneet solut, sekä säästää arvokas kudosmateriaali kuten hermot, rauhaset, sydän ja muut sisäelimet.

5. Parannusenergia: Kun ruuansulatustyötä on kevennetty, syntyy ylimääräistä aineenvaihdunta energiaa parannus ja tasapainoitustyöhön.

6. Tilaisuus: Puhdistus ja paasto antavat elimistölle tilaisuuden toteuttaa kaikki edellämainittu.

Vähäenergisen rukavalion fysiologiset edut:

1. Maksimi-ikä piteneegrass-435986_640

2. Veren glukoosipitoisuus pienenee

3. Insuliinipitoisuus pienenee

4. Veren rasva-arvot pienenevät

5. Rasvan kertyminen vähenee

6. Sepelvaltimotaudin riski pienenee

7. Diabetesriski pienenee

8. Luukato vähenee

9. Immuunijärjestelmän toiminta paranee

10. Syöpäriski pienenee

11. Autoimmuunisairaudet vähenevät

12. Naisen hedelmällinen ikä pitenee

13. Hermoston välittäjäainereseptorit lisääntyvät

14. Oppimiskyky paranee

15. Munuaisten toiminta paranee

On myös havaittu, että:

-paastossa rasvaa kuluu n. 4kertaa enemmän kuin valkuaista

-elimistö käyttää ensisijaisesti toisarvoista kudosmaterialia mm.amyloidin lisäksi sidekudoksen varastoja, vanhentuneita kudoksia, kasvaimia (hyvänlaatuisia), tulehdusnesteitä jne.

-rasvaa voidaan polttaa jopa 90% kokonaismäärästä ja elimistö palautuu siitä

-valkuaiskudosta voidaan käyttää jopa 30% ja tila on palautuva

-elimistön kudosten varmuusmarginaali kudoshävikin suhteen on siten hämmästyttävän suuri joskin äärimmäistä painonpudotusta on syytä välttää.

Paastoa ja puhdistusta on käytetty mm.:

-veren korkeiden rasva/kolesterliarvojen parantamiseenapple-juice-1055331_640

-sydän-verisuonisairauksiin

-verenpaineen hoitoon

-reumaan,kihtiin, fibromyalgiaan

-allergioihin ja astmaan

-tulehdussairauksiin

-moniin aineenvaihduntahäiriöihin

-ruuansulatuskanavan häiriöihin ja sairauksiin

Missään muussa menetelmässä ei saavuteta niin hyvää elimistön, hermoston, rauhasten ja psyyken kokonaisvaltaista lepuutusta, kuin tuoremehupaatossa (200-400kcal). Tämä tuntuu lisääntyneen vireytenä ja toimintatarmona paaston jälkeen.

Tämä juttu on myös luettavissa Ruohonjuuren sivuilta: Ruohonjuuri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.