Kaneli

Kaneli ja kumariini

Kaneli on ihanan lämmittävä mauste, jota käytän paljon leivonnassa sekä tottakai jouluruokien ceyloninkanelimaustamiseen. Kaneli sisältää mangaania, kalsiumia, rautaa, kuitua ja sillä on positiivinen vaikutus verensokeriin. Se sopii loistavasti esim. hiilaripitoisen aamupuuron mausteeksi. Kaneleissa on kuitenkin eroja ja se mitä suositellaan käytettäväksi on nimeltään ceyloninkaneli. Ceylon-kaneli (Cinnamomum zeylanicum) on alkuperäinen kaneli ja terveellisempi vaihtoehto; se sisältää huomattavasti vähemmän kumariinia verrattuna kassiakaneliin (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum burmannii), joka on halvempi versio ja tuttu tuote kauppojen hyllyillä Suomessa ja muualla Euroopassa.

Kumariini on maksalle myrkyllinen aine (maksatoksinen) ja aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa muissakin kasveissa esim. mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa, mutta vain pieniä määriä. Kassiakaneli sen sijaan sisältää kumariinia tavallisimmin 2-3 mg/g, mutta enimmillään jopa 6-7g/kg.

EFSA on vuonna 2004 antanut kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia). Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan ja totesi, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa. Kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin. Lyhytaikainenkin altistuminen aineelle voi ärsyttää ihoa. Pidempiaikainen tai toistuva altistuminen aineelle saattaa altistaa syövälle.

Lähteet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/

http://cinnamonvogue.com/cinnamoncommonuses.html

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+luontaiset+myrkyt/kanelin+kumariini/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kumariini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.