Hyvä maito, paha maito?!

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin muutama päivä sitten maidosta ja sen terveysvaikutuksista:

Helsingin Sanomat. Maidolta meni maine, turhaanko?

Alla traileri Milk? -dokumentista (2012), joka kannattaisi kaikkien asiasta kiinnostuneiden käydä katsomassa Netflixistä (Netflix).

 

Maidosta on kohistu jo vuosia maailmalla eli kyse on isommasta ilmiöstä kuin vain ”uudesta trendistä”. Valitettavasti asiat tupsahtelevat Suomessa ihmisten korville aina vähän jälkijunassa.

maitokohu

Lähde: Optimum Nutrition

 A1 ja A2 maito.. mitä eroa niillä on?
Suurin osa ihmisistä juo A1 maitoa. Yllä olevassa kuvassa on osoitettu maitotuotteiden käytön (A1 beta-casein) ja diabeteksen (type 1) esiintyvyyden (0-14 -vuotiailla) yhteyttä toisiinsa. Suomi on valitettavasti hienosti ykkösenä!!!

Lampaat ja vuohet tuottavat A2 maitoa (A2 maidosta lisää tietoa), joka on varsin hyvä vaihtoehto terveille ihmisille, jotka kuitenkin oireilevat tavallisesta A1 maidosta. Ihmiskehossa nämä maidot imeytyvät eri tavoin. A1 maidon imeytymisestä vapautuu BCM-7 peptidiä, jonka kerrotaan olevan juurikin se ihmiskeholle vieras, mm. kroonisia tulehduksia aiheuttava huolenaihe.

IMG_2775 (2)Lähde: Optimum Nutrition

Monet tutkijat ja lääkärit ovat varoitelleet kyseisestä asiasta, mutta EFSA puoltaa maidon terveellisyyttä.. efsa_arvioi_a1-maidon_peptidit_harmittomiksi

Vaikka maidosta ja sen kaikista eri vaikutuksista ei olla päästy yksimielisyyteen on esim. Iso-Britannia testauttanut lehmäkantojaan, jotta A2 maitoa tuottavia kantoja saataisiin ”heräteltyä” ja siten nostettua myös A2 maidon tuotantoa. maitoa

 

lue lisää:

http://www.snowvillecreamery.com/a1-and-a2-beta-casein-in-cow-milk.html

https://keithwoodford.wordpress.com/category/a1-and-a2-milk/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.