Herkullinen juhannus!

Juhannus oli aivan ihana! Ei haitannut vaikka vettä satoi solkenaan, sillä en herännyt juhannusviikonloppuna märästä teltasta tai kylmästä mökistä vaan laivalta, joka oli matkalla Tukholmaan. IMG_3253

Tykkään matkustella spontaanisti ilman erityisiä ideoita, sillä valmiiden matkasuunnitelmien haaliminen ja aikatauluissa pysytteleminen tuo asteen verran haastetta ja stressiä, joten mielummin heitän kellon nurkkaan ja menen sinne minne jalat vie. Monesti löytyy myös sellaisia paikkoja, joihin ei muuten ehkä päätyisi tai löytää asioita, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

Matkustelu on minulle myös sitä, että ruoan suhteen saa herätellä makunystyröitä ihan eri tavalla, maistelemalla mitä erikoisempia asioita ja nauttimalla ruoasta ilman ajatusta siitä, että onko kyseinen ruoka lautasella nyt varmasti luomua, sokeritonta, gluteenitonta, maidotonta, gmo-vapaata, villiä ja tosi tosi superia! Eli heittäydyn täysin ja avoimin mielin tutkiskelemaan makumaailmaa! <3

IMG_3270Inspiroiduin täysin niin yksinkertaisesta asiasta kuin minttutee! Gamla Stanin pikkukahvilassa tarjoiltiin aivan ihanaa minttuteetä. Isoon kuppiin laitettiin paljon tuoretta minttua, puristettua sitruunaa sekä appelsiinia, that’s it! Niin virkistävää ja ihanan lämmittävää sadekuuron keskellä! Njam 🙂 Päätin että tästä se lähtee – täytyy alkaa itsekkin kasvattamaan minttua, sillä maku ja aromi tuoreista lehdistä on niin mielettömän erilainen verrattuna kuivattuihin yrtteihin.

 

Tukholman keskustaan oli kyhätty kunnon telttarivistö ja mikä parhainta. Kukin teltta edusti eri maata eli tori oli täynnä erilaisia ruokia ja herkkuja eri puolilta maailmaa!

IMG_3259IMG_3255IMG_3261

 

 

 

 

IMG_3277Puolalainen perinneruoka pierogi oli maukas uusi tuttavuus. Pierogit ovat pieniä piiraita, joiden sisälle oli laitettu esim. kaalia ja herkkusieniä tai pinaattia ja juustoa. Pinaatti ja kaali maistuivat tosi tosi hyviltä.. Näitä voisi kotonakin pyöräyttää gluteenittomista jauhoista runsaalla kasvistäytteellä.

 

Tarjolla oli paljon erilaista lihoja ja herkkusuille juustoja 😛 Jos jääkaappi olisi niin iso, että tuollaisen juustokiekon saisi mahtumaan niin olisin sellaisen varmasti ostanut.

IMG_3267IMG_3268IMG_3256

 

 

 

 

IMG_3249Kaikista saamatteilla olevista herkuista halusin ehdottomasti kokeilla ranskalaista macaron-leivosta. Joskus aikaisemmin olen sellaista maistanut, mutta leivoksen makeuden lisäksi en ole oikein ymmärtänyt mikä siinä niin ihastuttaa. Nyt kuitenkin tajusin, että ehkä olenkin vain maistellut vääränlaista macaron-leivosta, sillä tämä kookokselta maistunut yksilö oli täysin erilainen. Ilmeisesti tekotapa on haasteellinen ja jos homma ei mene ihan kuin oppikirjassa, niin maku ja suutuntuma saattaa olla kumimainen ja tylsä.

 

Tältä sympaattiselta herralta ostin saksalaisen yrttipussinIMG_3251 villivalkosipulia. Villivalkosipuli eli Bear´s garlic (Allium ursinum) on kasvanut Euroopan metsissä iät ja ajat. Se on sukua sipulille, valkosipulille sekä ruohosipulille. Asialleen omistautunut myyjä kertoi, että villivalkosipuli kerättään käsin aamutuimaan ja kuivataan niin hellävaroen, että kasvin terveelliset ominaisuudet säilyvät.

 

IMG_3278 (2)Muinaiset Roomalaiset tunsivat villivalkosipulin nimellä ”Herba Salutaris”, mikä tarkoittaa lääkinnälistä yrttiä. Roomalaiset  käyttivät sitä nimeä villivalkosipulin myönteisten vaikutuksien takia; korkean verenpaineen alentaminen sekä veren, suoliston ja vatsan puhdistaminen.

(Maukkaan levitteen saa helposti villivalkosipulista, maustamattomasta tuorejuustosta, suolasta, pippurista ja oliiviöljystä)

 

 

IMG_3243IMG_3273IMG_3274

 

 

 

 

Oli aika palata taas laivaan, mutta onneksi löytyi puffetistakin muutama uusi ruokalaji kokeiltavaksi. Laivalla aina ehdoton suosikki on mädillä, smetanalla ja punasipulilla koristellut ruiskorput, jotka ovat vaan niin hyviä – kertoo hän, joka ei voinut aikaisemmin sietää edes koko ajatusta 😀

Mariel TukholmassaOn niin ihanaa, että pienen matkan päässä Suomesta löytyy niin paljon uusia juttuja ihmeteltäväksi ja maisteltavaksi. Juhannus meni todella rentoillen ja nautiskellen. Katsotaan mihin töppöset seuraavaksi vie!

..to be continued..

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.