D-vitamiinikohu, huijausta vai ei?

Akuutti-ohjelma julkaisi 24.10.2012 Itä-Suomen yliopiston teettämän kokeen, jossa analysoitiin 23 eri tablettimuotoisen D-vitamiinivalmisteen pitoisuuksia ja syyniin pääsi myös kolme eri suihkemuotoista D-vitamiinivalmistetta. Kokeessa öljypohjaisia suihkeita tai kapseleita ei ollut mukana.

Vain kahdeksan tuotetta läpäisi Eviran eli Elintarviketurvallisuusviraston asettamat -+ 20 % rajat. Käytännössä tämä kriteeri tarkoittaa sitä, että jos purkin kyljessä lukee että tuote sisältää esim. 50 mikrogrammaa vaikuttavaa ainetta, saa sitä tuotteesta silti löytyä 40-60 mikrogramman verran. Tosin tämä Ylen uutisointi on ilmeisesti osin virheellinen, sillä Euroopan komission poikkeamatoleranssi ravintolisille on +50 % – -20 % eli vitamiinivalmisteissa sallitaan +50 % ylitys (D-vitamiinin helpon hajoavuuden takia) sekä -20 % alitus. Suihkemuotoisista D-vitamiinivalmisteista yliopiston tutkimuksen läpäisi vain yksi.

 

Tässä lista tutkittavana olleista D-vitamiinivalmisteista ja tutkituista pitoisuuksista:

 

Klikkaa kuvaa nähdäksesi listan tutkituista d-vitamiineista.

 

Akuutti-ohjelmassa professori Tomi-Pekka Tuomainen Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä kertoo, miten D-vitamiinin luustovaikutukset ovat olleet pitkän tutkimuksen kohteena. Tämän tutkimuksen rinnalle uusia d-vitamiinin vaikutusalueita ja sitä kautta tutkimuskohteita on noussut sydän- ja verisuonisairauksista, syövästä, neurologisista sairauksista, tulehdustaudeista, reumaattisia sairauksista ja näyttäisi siltä, että vaikutuksia voi olla myös moniin muihin sairausryhmiin. Tuomainen myös lisää, että turvallisin mielin voi syödä noin 100 mcg asti, jonka mukaisen päätöksen Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA aikaisemmin tänä vuonna julkisti Euroopassa turvallisena pidetyksi päiväannoksena yli 10-vuotiaasta lähtien. Tutkijat edelleen siis kannustavat D-vitamiininsyöntiä, mutta laatu kannattaa aina tarkistaa.

 

Voin suositella seuraavia tuotteita sillä olen puolueettomana henkilönä nähnyt näiden analyysitodistukset. Näistä tuotteista saa vähintään sen verran D-vitamiinia mitä purkin etiketti osoittaa.

 

Lista tulee tässä:
-Solgar, D3 10mcg (400IU) öljykapseli
-Solgar, D3 25mcg (1000IU) öljykapseli
-Solgar, D3 25mcg (1000IU) kuivatabletti
-Solgar, D3 55mcg (2200IU) vegekapseli
-Terveyskaista, Aurinko D 30mcg öljykapseli
-Terveyskaista, Aurinko D 50mcg öljykapseli
-Pharma Nord, D-pearls 20mcg öljykapseli

 

Aikaisemmin on vaadittu niin, että ravintolisistä toimitetaan analyysitodistus ennenkuin myyntiluvan voi edes saada, mutta EU:n myötä nykyään pelkkä ilmoitus asiasta riittää. Tulosten julkaisu aiheutti useiden D-vitamiinivalmisteiden poistamista hyllyiltä, vaikka Evira on epäillyt Itä-Suomen yliopiston tutkimustuloksia. Useiden D-vitamiinivalmistajien ja markkinoijien akkreditoiduissa, puolueettomissa laboratorioissa tehdyt tulokset poikkeavat Itä-Suomen yliopiston tekemistä analyyseistä, mikä herättää suurta hämmennystä. Epäilyt Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinivalmistetutkimuksen tuloksien luotettavuudesta perustuvat siihen, että yliopiston käyttämä oma tutkimusmenetelmä ei ole akkreditoitu ja yliopiston käyttämä laboratorio ei ole elintarviketurvallisuusviranomaisen hyväksymä elintarvikelaboratorio. Tämän tiedon myöntää Itä-Suomen yliopiston biokemisti Tarja Nurmi. Lisäksi Itä-Suomen yliopistolla ei ole hyväksytyiltä laboratorioilta vaadittavaa ISO 17025 laatujärjestelmää. D-vitamiinin analysoiminen erilaisista tableteista on vaativaa ja siksi analysoinnissa tulisi käyttää akkreditoituja laboratorioita, joilla on D-vitamiinin analysointiin hyväksytty menetelmä. Tutkimuksessa ihmetyttää myös se, että tutkimuksesta uutisoitiin niin, ettei öljypohjaisia D-vitamiinivalmisteita tutkimuksessa analysoitu, vaikka Terveyssiskojen Dlux suihke on emulsoitu kookosöljyyn, mikä tietenkin tekee tuotteesta öljypohjaisen.

 

Tuotteiden valvontaan ei toistaiseksi ole tulossa muutosta, sillä Eviran ylitarkastaja on kertonut, ettei viranomainen muuta mitään valvonnan osalta Itä-Suomen yliopiston tutkimustulosten pohjalta, mutta asiaa vielä selvitetään.

 

Öljypitoisten D-vitamiinivalmisteiden analyysejä odotellessa.

 

Ylen linkit:  
Päivitys 1:
Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinitutkimuksen tutkimusmenetelmää kyseenalaistetaan reilusti varsinkin nyt kun 30.10.2012 kaksi analysoitua valmistetta on voitu osoittaa sisältävän riittävästi D-vitamiinia juuri tässä samassa tuote-erässä. Lisätutkimukset tehtiin puolueettomassa akkreditoidussa laboratoriossa.
Luontaistuotealan liitot ovat saaneet analyysitodistuksia muistakin Itä-Suomen yliopiston analysoimista D-vitaminiivalmisteista, jotka osoittavat että D-vitamiinivalmisteissa on ollut riittävä määrä D-vitamiinia. Näissä tapauksissa kyse on ollut tosin eri eristä.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa nollatuloksenkin saanut valmiste Mega D3 on osoitettu sisältävän riittävän määrän D-vitamiinia.
Päivitys 2:
Tänään torstaina 1.11. TV1 klo 21.05 A-studio: Talk käsittelee d-vitamiinikohua otsikolla ”Sekaisin D-vitamiinista”
Studioissa vieraina: Tarja Nurmi Itä-Suomen yliopistolta, Risto Kanerva Apteekkariliitosta, toimitusjohtaja Anssi Manninen sekä laboratoriojohtaja Pasi Tapanainen.
Päivitys 3:
Yliopisto on pyytänyt anteeksi epäselvistä D-vitamiini tuloksista. Itä-Suomen yliopisto on myöntänyt että eri valmistajien teettämiin puolueettomiin analyysitodistuksiin voi luottaa, niiden mukaan tuotteet sisältävät oikean määrän D-vitamiinia. Yliopiston tutkimusryhmä pahoittelee julkisuuden aiheuttamaa haittaa ja kertoo että D-vitamiinivalmisteet tullaan analysoimaan uudestaan alkuperäisellä menetelmällä kuin myös akkreditoiduissa olosuhteissa. Tuloksista tiedotetaan lähiaikoina.
Päivitys 4:
Itä-Suomen yliopisto on myöntänyt tehneenä suuren virheen D-vitamiini-pitoisuuksien mittaamisessa. He myönsivät mittausmenetelmänsä olleen puutteellinen ja pahoittelee syntynyttä kohua. He julkaisivat (16.11.2012) uudet tiedot mm. Hankintatukun Vitatabs D25-valmiisteesta, jossa olikin 27mcg D-vitamiinia tablettia kohden. Kohututkimuksessa samainen tuote sisälsi tablettia kohden vain 7,8mcg D-vitamiinia. Useat firmat ovat harkinneet oikeustoimia yliopistoa vastaan, sillä D-vitamiinikohun aiheuttama julkisuus ja pitkäaikainen huono maine aiheuttivat suuren luokan tappiot.STT:n mukaan on yliopiston kohu johtanut myös tutkintapyyntöön. Poliisille tutkintapyynnön tehnyt Manninen Nutraceuticals-yhtiö epäilee, että yliopisto vertasi eri valmistajien tablettien pitoisuuksia vertailutablettiin, jolla oli sama valmistaja kuin tutkimuksessa parhaiten pärjänneellä valmistajalla. Hänen mukaan se on saattanut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin.
”jos vertailutabletti on sama kuin tutkittava tabletti, niin tulos on tietysti 100 %”, Manninen kertoo. Tutkintapyynnön tarkoitus on selvittää vertailutablettien toimittajan Galena Pharman osuutta tutkimuksessa. Galena Pharmasta on kerrottu STT:lle että yhtiö ei valmista tutkimuksessa pärjännyttä Minisun-valmistetta, vaan se on brittituote.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.