Makumatkailua: Indonesia

Big Tree Farms

Kesälomallani pääsin käymään Indonesiassa Balin kuuman auringon alla ja suuntasin maan keskiosasta etelään pieneen kylään Sibang Kajan. Olen nimittäin paljon käyttänyt laadukkaan raakaruoan ystävänä Big Tree Farmsin tuotteita, mutta aina miettinyt mistäköhän tuotteet tulevat ja miten ne valmistetaan. Tällä kertaa en päässyt vuorille itse viljelmillä käymään, mutta suklaatehtaasta oli hyvä aloittaa…

Mikä on Big Tree Farms? Perustajina Ben Ripple ja Fredrick Schilling, jotka ovat toimineet yhteistyössä indonesialaisten maanviljelijöiden kanssa jo yli kymmenen vuotta ja tuottavat yhteisvoimin maailmanmarkkinoille mm. cashew-pähkinöitä, cashew-kaakaonibsi sekoituksia, kaakaojauhetta, kaakaovoita, kaakaopapuja, suolaa, palmusokeria, pippureita ja pian markkinoille ilmestyy myös kaksi uutta suklaalevyä sekä nectareita! Perustajat ovat innoittaneet maanviljelijöitä luomuviljelyyn ja tuoneet parannusehdotuksia käytäntöön, jonka seurauksena saamme nauttia heidän korkealaatuisista tuotteistaan. Näillä kaikilla tuotteilla on luomusertifikaatti, ne ovat viljattomia, maidottomia, eivät sisällä lisättyä sokeria eikä raakaruokatuotteita ole käsitelty yli 42 asteen. Tämän seikan on jopa käynyt testaamassa omalla lämpömittarillaan superfood guru David Wolfe. Ylikuumentamista välttämällä säilytetään tuotteiden ravintoaineet eli KYLLÄ! Suklaa voi olla terveellistä ja onkin!!!

Kaakao-tuotteiden käsittely ja pakkaus tapahtuu tässä suuren suuressa bambutehtaassa, joka on suunniteltu maanjäristyksien sekä metsäpalojen varalta ja jopa rappuset on tehty kaakaopuusta!

Tunnin pituinen kierros alkaa raaka kaakaopapujen esittelystä, jotka tulevat tehtaalle vuorten läheisyydessä olevilta luomutiloilta. Kaakaopapujen kuoret kuoritaan yksitellen käsityönä, mikä on todella tarkkaa ja aikaa vievää puuhaa! Pavut eivät saa rikkoontua, mutta jos näin tapahtuu niistä saadaan pakattua kaakaorouhetta eli nibsejä. Nibsejä varten on erityinen kone, joka rouhii pavut millimetri tarkkuudella murusiksi ja kaakaojauheeksi. Nibsit menevät vielä tarkkaamoon, jossa työntekijät käyvät muruset yksitellen läpi, ettei vahingossakaan niihin ole jäänyt papujen kuorta ja tämän jälkeen rouhe vielä pakataan.

Kaakaovoin tuoksun huumatessa ihmettelemme kaikkia niitä koneita, joita voidaan käyttää eri kaakaotuotteiden eri valmistusvaiheissa. Tehtaalla toimii nerokas koneiden sekä käsityön harmonia ja kierroksen lopulla saankin ihastella tuotosta kun pala valmista suklaalevyä ojennetaan maistiaiseksi. Kierroksen aikana huomasin, miten hygienia on kaikessa kaiken A ja O ja miten inoissaan työntekijät ovat kaakaosta! Big Tree Farmsilla työskentelee jo satoja ihmisiä ja tuotteet ovat suosittuja joka puolella maailmaa. Suomesta Big Tree Farmsin tuotteita saa ostettua useista luontaistuoteliikkeistä tai ruokakaupoista, jotka keskittyvät lähi ja/tai luomuruokaan.

Bambutehdas sijaitsee n.20min ajomatkan päässä Ubudin keskustasta ja viljelytilat n.3-4h matkan päässä. Kaikille avoimille kierroksille pääsee arkipäivinä ma-pe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.